Browar rzemieślniczy – maszyny rozlewnicze

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – z czego budować
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe od bloga do sklepu
30 sierpnia, 2020

Browar rzemieślniczy – maszyny rozlewnicze

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i lubianych z trunków. Jest kojarzone z miło spędzonymi momentami, nietuzinkowym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku spotykamy tysiące przeróżnych jego rodzai, przez co bardzo często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc znaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś o piwie, jego procesie warzenia, rodzajach, cenie, klasie oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najpopularniejsze są bez wątpienia piwa koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej jakości oraz wartości, jako że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, finezyjniej warzonym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to wersja piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przetworzenia jest kluczowa. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, znane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz procedura warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone autonomcznie, w warunkach domowych, co łączy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby skłonić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa dość długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów wytwarzania. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub zacząć swój minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość trudny i jest to fakt, jednak warto mieć na uwadze, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania odpowiedniej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Współcześnie sektor minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak kategoria, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych surowców. Na charakter trunku duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

Minibrowary

 

Komentarze są wyłączone.